Przepis na fileta z kurczaka po tajsku 📖
Składniki:- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w paski
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 marchewka, pokrojona w paski
- 1 łyżeczka papryki chili w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- Sok z 1 limonki
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża kolendra do dekoracji
Instrukcje:
1. Filety z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój je wzdłuż na cienkie paski.
2. Na dużą patelnię wlej olej roślinny i podsmaż czosnek.
3. Dodaj cebulę, paprykę i marchewkę. Smaż wszystkie warzywa na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż staną się miękkie.
4. W miseczce wymieszaj paprykę chili w proszku, kumin, kurkumę, sos sojowy, cukier brązowy, sok z limonki oraz mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
5. Dodaj pokrojone filety z kurczaka do patelni z warzywami. Smaż wszystko razem przez około 5 minut, aż kurczak będzie gotowy.
6. Następnie wlej wcześniej przygotowany sos na patelnię z kurczakiem i warzywami. Mieszaj wszystko razem przez 1-2 minuty, aby składniki się przegryzły.
7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Podawaj fileta z kurczaka po tajsku równocześnie posypane świeżą kolendrą.
9. Smacznego!