Przepis na fiński naleśnik 📖

Przepis na fiński naleśnik:

Składniki:
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- masło do smażenia
- ulubione dodatki (np. dżem, śmietana, owoce)

Instrukcje:
1. W dużej misce roztrzep jajka za pomocą widelca.
2. Dodaj mleko i wymieszaj, aż połączą się ze sobą.
3. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż otrzymasz jednolitą masę bez grudek.
4. Dodaj cukier i szczyptę soli, ponownie wymieszaj.
5. Pozostaw ciasto do naleśników na około 10 minut, aby odstąpiło.
6. Na patelni rozgrzej małą ilość masła na średnim ogniu.
7. Wlej porcję ciasta na patelnię, równomiernie rozprowadzając je na całej powierzchni.
8. Smaż naleśnik z obu stron, aż stanie się złocisty.
9. Powtarzaj ten krok, aż zużyjesz całe ciasto naleśnikowe.
10. Przełóż naleśniki na talerz i dodaj ulubione dodatki, takie jak dżem, śmietana, owoce.
11. Zwijaj naleśniki w ruloniki lub składaj na pół, serwując je ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

naleśnik fiński na słono
fiński naleśnik kwestia smaku
dietetyczny naleśnik
dobre naleśnik
naleśnik francuski