Przepis na flaki drobiowe z żołądków 📖
Składniki:- 500g żołądków drobiowych
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- pęczek selera
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka masła
- świeży pietruszka do podania
Instrukcje:
1. Najpierw dokładnie umyj żołądki i przepuść je przez wrzątek z octem aby pozbyć się ewentualnych resztek i zapachów.
2. Następnie żołądki pokrój w drobne paski lub kostkę.
3. Obierz cebulę, marchewki, ziemniaki i seler, a następnie pokrój je w kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
5. Dodaj pokrojone żołądki i smaż przez kilka minut, aż zaczną się rumienić.
6. Następnie dodaj pokrojone warzywa (marchewki, ziemniaki, seler), liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
7. Zalej wszystko wodą (ok. 1 litr) i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso żołądków będzie miękkie.
8. W osobnym naczyniu rozpuść masło i dodaj koncentrat pomidorowy oraz paprykę. Wymieszaj i dodaj do garnka z flakami.
9. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 15-20 minut.
10. Przed podaniem posyp flaki posiekaną pietruszką.
11. Flaki serwuj na gorąco, najlepiej z pieczywem lub kaszą.
Smacznego!