Przepis na flaki z żołądków 📖

Składniki:
- 1 kg żołądków wołowych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 korzeń selera
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki mąki pszennie
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu wołowego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Żołądki dokładnie oczyść, opłucz i pokrój w drobną kostkę.
2. Marchewki, pietruszki, seler i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
3. Na dużym rondlu rozgrzej olej i dodaj pokrojone warzywa. Smaż je na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zmiękną.
4. Dodaj pokrojone żołądki i smaż, mieszając, przez kolejne 5 minut.
5. Posyp wszystko mąką, dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj przez 2 minuty.
6. Wlej bulion wołowy, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
7. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj flaki przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
8. Podawaj gorące, najlepiej z dodatkiem świeżego chleba.

Smacznego!

Podobne przepisy

flaki drobiowe z żołądków
flaki z kurzych żołądków
flaki z żołądków indyczych
flaki z żołądków i serc
flaki z boczniaków i żołądków