Przepis na flaki drobiowo-wolowe 📖

Składniki:
- 500g flaków drobiowych (kurczak, indyk)
- 500g flaków wołowych
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:
1. Flaki dokładnie umyj i oczyść ze wszelkich nieczystości.
2. Następnie blanszuj flaki w osolonej wrzącej wodzie przez około 10 minut. Odcedź.
3. W dużym garnku rozgrzej olej, a następnie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i por.
4. Dodaj do garnka marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki. Całość smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
5. Dodaj do garnka flaki drobiowe i wołowe. Całość mieszaj i smaż przez kolejne 5 minut.
6. Następnie dodaj do garnka liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, tymianek, słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
7. Zalej całość wodą, tak aby przykryła flaki.
8. Gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż flaki będą miękkie i soczyste. Co jakiś czas można odgarniać powstałe pianę.
9. Gdy flaki będą gotowe, wyjmij liście laurowe i ziele angielskie.
10. Podawaj flaki jeszcze gorące, najlepiej z dodatkiem chleba lub ziemniaków.

Smacznego!

Podobne przepisy

flaki wołowe
flaki wołowe z zasmażką
zupę flaki wołowe
flaki wołowe po staropolsku
tradycyjne flaki wołowe