Przepis na zupę flaki wołowe 📖
Przepis na zupę flaki wołowe:Składniki:
- 1 kg wołowych flaków, dobrze oczyszczonych
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 pory, pokrojone w plastry
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki masła
- 4 plasterki boczku, pokrojone w kostkę
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 2 litry bulionu wołowego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
1. Flaki dokładnie umyj i namocz w zimowej wodzie przez około 2-3 godziny. Następnie dobrze je opłucz.
2. W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj boczek, cebulę, czosnek, marchewkę i pora. Smaż około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
3. Dodaj flaki i smaż przez kolejne 10 minut, często mieszając.
4. Wlej bulion wołowy i dodaj koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj liście laurowe, majeranek, sól i pieprz do smaku. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż flaki będą miękkie.
6. Zupę należy podawać gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!