Przepis na flaki inaczej 📖
Przepis na flaki inaczej:Składniki:
- 500 gramów wołowiny (preferowane podroby, takie jak żołądki, jelita)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 seler korzeniowy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 3 l wody
Sposób przygotowania:
1. Wołowinę dokładnie umyj i pokrój na małe kawałki.
2. Cebulę, marchewki i seler pokrój w kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj pokrojone warzywa. Smaż je na złoty kolor.
4. Dodaj kawałki wołowiny i smaż przez kilka minut, aż mięso się zrumieni.
5. Następnie dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, tymianek, pieprz i sól. Całość wymieszaj.
6. Wlej do garnka wodę, tak aby przykryła składniki.
7. Gotuj flaki na małym ogniu przez 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
8. Podawaj gorące flaki posypane drobno pokrojonym koperkiem.
Smacznego!