Przepis na gulasz inaczej 📖

Oto przepis na gulasz inaczej:

Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 1 puszka pomidorów
- 1 szklanka bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrój w kostkę o grubości około 3 cm. Cebule, czosnek, marchewki i papryki obierz oraz pokrój w drobną kostkę.
2. Na dużym rondlu rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek przez kilka minut, aż staną się lekko złociste.
3. Dodaj mięso i obsmaż na mocnym ogniu ze wszystkich stron, aż zewnętrzna warstwa będzie lekko zrumieniona.
4. Wsyp paprykę słodką oraz dodaj majeranek i koncentrat pomidorowy. Mieszaj całość przez chwilę, aby składniki się połączyły.
5. Dodaj marchewki oraz papryki do mięsa. Całość smaż jeszcze przez kilka minut.
6. Następnie dodaj puszki pomidorów oraz bulion. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny lub aż mięso będzie miękkie i soczyste.
7. Pod koniec gotowania dopraw gulasz solą i pieprzem do smaku.
8. Gulasz podawaj gorący, najlepiej z kluskami śląskimi lub ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

bigos inaczej
dorsza inaczej
flaki inaczej
frytki inaczej
rosół inaczej