Przepis na flaki na maśle 📖

Składniki:
- 1 kg flaków cielęcych
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 150 g masła
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki bulionu wołowego
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Flaki dokładnie umyj i pokrój na małe kawałki.
2. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę oczyść i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
3. W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj masło. Wrzuć pokrojone flaki i smaż je na dużym ogniu przez około 5 minut, aż się zarumienią. Następnie usuń flaki z garnka.
4. W tym samym garnku podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
5. Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler, smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
6. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj z warzywami. Dolej powoli bulion i wino, cały czas mieszając. Zagotuj.
7. Wrzuć do garnka flaki, liście laurowe, majeranek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż flaki będą miękkie. W czasie gotowania od czasu do czasu mieszaj danie.
8. Po 2 godzinach sprawdź, czy flaki są wystarczająco miękkie. Jeśli nie, gotuj je jeszcze przez jakiś czas.
9. Podawaj flaki na maśle gorące, posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

brownie na maśle
faworki na maśle
naleśniki na maśle
wątróbkę na maśle
babkę na maśle