Przepis na flaki na rosole 📖
Składniki:- 500g flaków wołowych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- sól do smaku
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
1. Flaki dokładnie umyć i oczyścić, usuwając nadmiar tłuszczu i błon.
2. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić flaki i gotować na małym ogniu przez około 30 minut.
3. W międzyczasie, obieramy marchewki, pietruszkę, cebulę i czosnek. Marchewki, pietruszkę oraz cebulę pokroić w kostkę, pora pokroić w plasterki, a czosnek drobno posiekać.
4. Po 30 minutach odgotowywania flaków, odcedzić je.
5. W tym samym garnku rozgrzać olej i dodać pokrojone warzywa oraz czosnek. Smażyć je na złoty kolor.
6. Dodać odcedzone flaki, liść laurowy, ziarna jałowca, pieprz i sól.
7. Wszystko zalać zimną wodą, tak aby warzywa i flaki były całkowicie przykryte.
8. Dusić na małym ogniu przez około 2 godziny, aż flaki będą miękkie i soczyste.
9. Podawać gorące, posypane natką pietruszki.
Smacznego!