Przepis na flaki po warszawsku 📖

Przepis na flaki po warszawsku:

Składniki:
- 1 kg podrobów (np. żołądki, wątróbki, serca, nerki)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 por
- 200 g suszonych grzybów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietany kwaśnej
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki octu winnego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Podroby dokładnie oczyść, umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
2. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej podroby i gotuj przez około 15 minut. Następnie odcedź i płucz pod zimną wodą. Zalej czystą wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, do momentu aż podroby zmiękną.
3. W międzyczasie przygotuj bulion warzywny. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do osobnego garnka, zalej wodą i gotuj przez około 1 godzinę.
4. Suszone grzyby zalej gorącą wodą i zostaw na minimum 30 minut, aż napęcznieją. Następnie odcedź, a wykorzystaną wodę dodaj do bulionu warzywnego.
5. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a marchewkę, pietruszkę, selera i pora pokrój w kostkę.
6. Na dużą patelnię wlej oliwę i podsmaż na niej cebulę i czosnek, aż staną się złociste. Dodaj pozostałe warzywa i smaż przez około 10 minut.
7. Dodaj podsmażone warzywa do garnka z podrobami, a także koncentrat pomidorowy, majeranek, tymianek oraz przyprawy do smaku.
8. Na patelnię, na której smażyłeś warzywa, wlej ocet winny i gotuj przez około 5 minut, aż ocet zredukuje się o połowę.
9. Dodaj mąkę do octu i dokładnie wymieszaj, a następnie wlej całość do garnka z flakami.
10. Dodaj do flaków bulion warzywny z grzybami i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 30 minut.
11. Na koniec, przed podaniem, dodaj do flaków śmietanę i dokładnie wymieszaj.
12. Flaki po warszawsku podawaj gorące, najlepiej z pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogórki konserwowe po warszawsku
flaki
flaki z sów
flaki inaczej
flaki z grzybami