Przepis na flaki w pomidorach 📖

Składniki:
- 500g flaków wołowych, wcześniej dobrze ugotowanych
- 4 średnie pomidory
- 1 duża cebula, posiekaną w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonej suszonej kapusty
- 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekane
- Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Pomidory podzielić na połówki i delikatnie wydrążyć środek, zachowując skórki. Odłożyć.
2. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu aż cebula będzie miękka i przejrzysta.
3. Dodać do garnka wcześniej ugotowane flaki i wymieszać z cebulą.
4. Dodaj słodką paprykę, suszoną kapustę, tymianek, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać.
5. Powstały farsz z flakami napełniać wycięte pomidory.
6. Wkładać pomidory z farszem do naczynia żaroodpornego i jeszcze lekko posypać tymiankiem.
7. Naczynie wstawić do wstępnie nagrzanego piekarnika (180°C) i piec przez około 20-25 minut, do momentu gdy pomidory będą miękkie, a farsz dobrze przypieczony.

Podawać flaki w pomidorach na gorąco jako danie główne, można dodatkowo podać pieczywo. Smacznego!

Podobne przepisy

gołąbki w pomidorach
śledzie w pomidorach
rybę w pomidorach
pasta z makreli w pomidorach
ryby w occie i pomidorach