Przepis na śledzie w pomidorach 📖

Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 4 dużych pomidory
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:
1. Śledzie przepłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kawałki.
2. W dużym garnku zagotuj wodę. Na wierzchu każdego pomidora zrób niewielkie krzyże nożem, następnie wrzuć je do wrzątku na około 30 sekund.
3. Wyjmij pomidory z wrzątku i obierz je ze skórki.
4. Usuń gniazda nasienne z pomidorów, tak aby powstały puste "pojemniki".
5. Cebulę i ogórki pokrój w kostkę, natomiast czosnek posiekaj drobno.
6. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż zmiękną.
7. Dodaj pokrojone śledzie i ogórki do patelni, smaż przez kolejne kilka minut. Całość dopraw solą, pieprzem i octem.
8. Gotowym farszem napełnij wydrążone pomidory.
9. Na wierzchu każdego pomidora ułóż kilka listków bazylii, które nada potrawie aromatu.
10. Śledzie w pomidorach można podawać od razu, będą smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Podobne przepisy

rybę w pomidorach
gołąbki w pomidorach
flaki w pomidorach
ryby w occie i pomidorach
pasta z makreli w pomidorach