Przepis na flaki wołowe kwestia smaku 📖

Składniki:
- 500 g flaków wołowych
- 2 litry bulionu wołowego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 korzenie selera
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Flaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie włóż do garnka i zalej wrzątkiem. Gotuj przez około 10 minut, po czym odcedź i opłucz zimną wodą. Odetnij wszelkie tłustawe i twardawe części flaków.

2. Cebulę, marchewki, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Czosnek zetrzyj na tarce.

3. W rondlu rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut.

4. Dodaj mąkę do warzyw i dokładnie wymieszaj. Powoli wlej bulion wołowy, mieszając ciągle, aby uniknąć powstania grudek. Doprowadź do wrzenia.

5. Gdy bulion zacznie wrzeć, dodaj ocet, suszoną miętę, liść laurowy, ziele angielskie oraz wcześniej przygotowane flaki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

6. Zmniejsz ogień i duś flaki przez około 2 godziny, aż mięso będzie delikatne.

7. Podawaj gorące flaki z kawałkami świeżego chleba lub ugotowanymi ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

flaki kwestia smaku
flaki wołowe
tradycyjne flaki wołowe
flaki wołowe mrożone
flaki drobiowo-wolowe