Przepis na flaki wołowe z koncentratem pomidorowym 📖
Składniki:- 500 g flaków wołowych
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 suche liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Flaki dobrze wypłucz w zimnej wodzie, a następnie pokrój je w paski lub kawałki.
2. W dużym garnku zagotuj osolony wrzątek i wrzuć do niego flaki. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, aż flaki będą miękkie. Co jakiś czas usuwaj powstałą pianę.
3. Podczas gotowania flaków, obierz i pokrój cebulę oraz marchewki na drobne kostki.
4. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij na nim cebulę.
5. Dodaj pokrojone marchewki i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie.
6. Dodaj do warzyw ocet winny, liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką oraz majeranek. Całość wymieszaj.
7. Warzywa z sosem dodaj do gotowych flaków. Całość zagotuj razem i gotuj jeszcze przez kilka minut.
8. Dopraw flaki solą i pieprzem do smaku. Jeśli jest taka potrzeba, możesz dodać więcej przypraw.
9. Przed podaniem posyp flaki wołowe świeżą natką pietruszki.
Smacznego!