Przepis na flaki z boczniaka 📖

Składniki:
- 500 g boczniaków
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 średnie korzenie pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Boczniaki dokładnie umyć i pokroić w cienkie paski.
2. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać.
3. Marchewki i korzenie pietruszki obrać i pokroić w kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez kilka minut, aż zmiękną.
5. Dodać marchewki i korzenie pietruszki, smażyć razem przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Następnie dodać boczniaki i smażyć przez kolejne 5 minut.
7. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, zelem angielskim i listkami laurowymi.
8. Zalać wszystko wodą tak, aby składniki były przykryte.
9. Dusić flaki na średnim ogniu przez około 1,5 godziny, do momentu gdy boczniaki będą miękkie.
10. Podawać gorące, posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

podaj flaczki z boczniaka
flaki
flaki z sów
flaki tradycyjne
proszę o flaki