Przepis na leczo z grzybów leśnych 📖

Składniki:
- 500 g świeżych grzybów leśnych (np. kurki, podgrzybki, borowiki)
- 2 cebule
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki pikantnej
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki do posypania

Wykonanie:
1. Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić w plastry lub kawałki.
2. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Papryki oczyścić z nasion i pokroić w paski.
3. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
4. Czosnek drobno posiekać.
5. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Smażyć na złoty kolor.
6. Dodać papryki i smażyć przez 5 minut.
7. Następnie dodać grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut, aż puści sok i zmiękną.
8. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, słodką paprykę, słodką paprykę pikantną, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
9. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut.
10. Podawać leczo posypane natką pietruszki, najlepiej w towarzystwie ugotowanego ryżu lub kaszy. Smacznego!

Podobne przepisy

leczo z grzybów leśnych do słoików
leczo z grzybów leśnych do słoika
pasztet z leśnych grzybów
flaki z grzybów
pasztet z grzybów