Przepis na flaki z kurczaka 📖

Składniki:
- 500 g flaków kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 litry bulionu warzywnego
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Flaki kurczaka dokładnie umyj i sparz gorącą wodą, a następnie odetnij nieczystości.
2. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i seler.
3. Dodaj flaki i dusz je na średnim ogniu przez 10 minut, aż zmiękną.
4. Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość smaż jeszcze przez kilka minut.
5. Powoli wlej bulion warzywny, przykryj garnek pokrywką i gotuj flaki przez około 1,5 godziny, aż mięknie mięso kurczaka.
6. Podawaj flaki z kurczaka na gorąco, najlepiej z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

flaki z udek kurczaka
flaki
flaki z sów
flaki z grzybów
flaki po góralsku