Przepis na flaki z kurczakiem 📖

Składniki:
- 500g kurczaka (np. pierś, uda)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz do smaku
- natka pietruszki (do dekoracji)

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na drobne kawałki.
2. W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj posiekane warzywa (cebula, marchewki, pietruszkę, por i czosnek). Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
3. Dodaj pokrojonego kurczaka i obsmaż przez kilka minut, aż mięso nabierze złocistego koloru.
4. Następnie posyp mąką i dokładnie wymieszaj, aby mąka równomiernie rozprowadziła się na warzywach i mięsie.
5. Powoli wlej bulion warzywny, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
6. Dodaj liście laurowe i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
7. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, aż mięso stanie się miękkie.
8. Podawaj gorące, dekorując posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

flaki wołowe z kurczakiem
flaki z sów
flaki
dobre flaki
flaki z kani