Przepis na flaki z nóżek wieprzowych 📖

Składniki:
- 1 kg nóżek wieprzowych
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 seler naciowy
- 2 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 2 łyżki octu winnego
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
1. Nóżki wieprzowe dokładnie umyj, a następnie przełóż do dużego garnka i zalej zimną wodą.
2. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie odcedź nóżki i zeszklij je na łyżce oleju na patelni.
3. Cebulę, marchewki i seler obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
4. W tym samym garnku, w którym smażyłeś nóżki, podsmaż cebulę, marchewki, seler i czosnek, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
5. Dodaj do garnka z warzywami liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, ocet winny oraz nóżki wieprzowe.
6. Zalej wszystko litrami wody i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj flaki na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
7. Co jakiś czas usuwaj osad, który zbiera się na powierzchni bulionu.
8. Po 2 godzinach dopraw flaki solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
9. Gotowe flaki podawaj gorące, najlepiej z podsmażonym wcześniej chlebem lub ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

flaki z nóżek wieprzowych z jajkiem
gulasz z nerek wieprzowych
danie z nerek wieprzowych
zupę gulaszową z serc wieprzowych
flaki z sów