Przepis na gulasz z nerek wieprzowych 📖

Składniki:
- 500 g nerek wieprzowych
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- zioła (np. majeranek, tymianek) do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Nerki dokładnie umyj, usuń błony i pokrój w kostkę.
2. Cebule, czosnek, marchewki i papryki oczyść i pokrój w drobną kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i podsmaż przez około 3-4 minuty, aż staną się miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj pokrojone nerki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną z każdej strony.
5. Dodaj marchewki i papryki i smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
6. Dodaj koncentrat pomidorowy i mąkę, dokładnie wymieszaj.
7. Powoli dodawaj bulion do garnka, mieszając często, aż powstanie gęsty sos.
8. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
9. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj gulasz na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż nerki będą miękkie.
10. Przed podaniem posyp gulasz ziołami.

Gulasz z nerek wieprzowych można podać np. z ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

Podobne przepisy

danie z nerek wieprzowych
gulasz z nerek
flaki z nóżek wieprzowych
flaki z nóżek wieprzowych z jajkiem
zupę gulaszową z serc wieprzowych