Przepis na flambirowanie naleśników 📖
Przepis na flambirowane naleśniki:Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki stopionego masła
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki cukru pudru (do posypania)
- Sok z 1 cytryny
- ¼ filiżanki rumu (do flambirowania)
- 1 łyżka masła (do flambirowania)
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj mleko, jajka, stopione masło i rum. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
3. Następnie rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj łyżkę oleju roślinnego.
4. Naleśniki smaż po jednym łyżce ciasta na rozgrzanej patelni, obracając je, gdy spód zacznie się rumienić.
5. Gdy naleśniki będą gotowe, zdejmij je z patelni i przełóż na talerz.
6. Posyp każdy naleśnik cukrem pudrem i polej sokiem z cytryny.
7. Rozgrzej ¼ filiżanki rumu w małym rondelku lub patelni.
8. Podpal rum za pomocą zapalniczki, po czym delikatnie wlej go na naleśniki.
9. Odczekaj chwilę, aż płomień zgaśnie sam od siebie.
10. Całość podawaj na ciepło, a naleśniki możesz udekorować ulubionymi owocami lub bitą śmietaną.
Smacznego!