Przepis na francuską tartę cytrynową 📖
Składniki:- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 4 jajka
- Sok wyciśnięty z 3 cytryn
- 200 g cukru
- 100 ml śmietany 30%
Wykonanie:
1. W dużej misce połącz mąkę, masło i cukier puder. Rozgnieć palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj żółtko, wodę i skórkę cytrynową. Zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego kulę. Delikatnie spłaszcz ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
3. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na formę do tarty. Przenieś ciasto do formy i docisnij je do dna i brzegów. Wytnij nadmiar.
4. Nakłuj ciasto widelcem, przykryj je papierem do pieczenia i włóż grochy lub specjalne kulki ceramiczne do tarta.
5. Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Następnie usuń grochy/kulki oraz papier i piecz jeszcze przez 10 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
6. W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj sok cytrynowy i śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
7. Przelej masę cytrynową na ostudzone ciasto tarta.
8. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 25-30 minut, aż masa zetnie się i zezłoci na wierzchu.
9. Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
10. Przed podaniem posyp tartę cukrem pudrem i udekoruj kawałkami cytryny.