Przepis na francuskie rogaliki z nadzieniem 📖

Do przygotowania francuskich rogalików z nadzieniem potrzebować będziesz:

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 100ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100g miękkiego masła
- ulubione nadzienie (np. czekolada, dżem, karmel)
- 1 jajko (do posmarowania)
- cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:

1. W misce rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.

2. Do miski z mąką dodajemy sól, cukier, jajko oraz rozpuszczone drożdże z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub rękoma.

3. Gdy składniki będą dobrze połączone, wykładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.

4. Następnie ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do miski posmarowanej odrobiną oleju. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

5. Po wyrośnięciu ciasta wkładamy je z powrotem na stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm.

6. Na rozwałkowanym cieście równomiernie rozsmarowujemy miękkie masło.

7. Następnie ciasto kroimy na trójkąty (o szerokości około 7-10 cm) zaczynając od podstawy prostokąta. Na każdym trójkącie umieszczamy odrobinę nadzienia.

8. Trójkąty zwijamy, zaczynając od podstawy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między rogalkami.

9. Rogalki smarujemy roztrzepanym jajkiem i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

10. Po wyrośnięciu rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 15-20 minut, aż staną się złocisto-brązowe.

11. Po upieczeniu rogaliki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki z nadzieniem
rogaliki z nadzieniem śliwkowym
kruche rogaliki z nadzieniem
francuskie rogaliki
rogaliki francuskie z jabłkami