Przepis na kruche rogaliki z nadzieniem 📖

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- ulubione nadzienie (np. powidła, dżem, czekolada, orzechy)

1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, żółtko i masło (pokrojone w kostkę).
2. Dodaj śmietanę i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki.
3. Ciasto podziel na 2 części, z których każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm.
4. Na jednym z prostokątów równomiernie rozprowadź wybrane nadzienie, pozostawiając brzegi wolne.
5. Przykryj drugim prostokątem ciasta i delikatnie dociskaj brzegi.
6. Przy pomocy noża wytnij trójkątne rogaliki - pamiętaj, żeby zostawić miejsce na składane brzegi.
7. Składaj rogaliki: z jednego brzegu zwijaj w kształt rożka, a następnie zawiń całość.
8. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Piecz w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż staną się złociste.
10. Ostudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki z nadzieniem
rogaliki z nadzieniem śliwkowym
francuskie rogaliki z nadzieniem
rogaliki kruche
kruche rogaliki na oleju