Przepis na frytki jak gotowac 📖
Przepis na domowe frytki:Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- olej roślinny (na głębokie smażenie)
- sól
Instrukcje:
1. Ziemniaki obierz i umyj, następnie pokrój je wzdłuż na paski o grubości około 1 cm.
2. W dużym garnku lub frytownicy rozgrzej olej do temperatury około 175 stopni Celsjusza.
3. Wrzuć pokrojone ziemniaki do gorącego oleju (możesz to zrobić partiami w zależności od ilości frytek i pojemności garnka).
4. Smaż frytki w oleju przez około 5-7 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Możesz sprawdzić, czy są gotowe, wbijając w nie widelec - jeśli wbija się z łatwością, to są gotowe.
5. Gdy frytki są gotowe, odcedź je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
6. Posól frytki według swojego gustu i wymieszaj je delikatnie, aby sól równomiernie się rozłożyła.
7. Przełóż frytki na talerze i podawaj je od razu, podając ulubione sosy lub dodatki.
Smacznego!