Przepis na pulpety jak gotowac 📖

Oto przepis na pyszne pulpety:

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju (do smażenia)
- 500ml bulionu warzywnego lub mięsnego

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
2. W misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, musztardę, sól i pieprz.
3. Z masy mięsnej formuj małe, okrągłe kule.
4. W dużym rondlu rozgrzej olej i smaż pulpety z każdej strony na złoty kolor.
5. Gdy pulpety będą dobrze zrumienione, dodaj bulion i przykryj rondel.
6. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.
7. Podawaj pulpety z sosem, np. pomidorowym lub grzybowym, oraz ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub kluskami.

Smacznego!

Podobne przepisy

frytki jak gotowac
kluski śląskie ile gotować
kocham gotowac frytki
biała kiełbasa parzona ile gotować
na pulpety