Przepis na frytki wlasnej roboty 📖
Przepis na frytki własnej roboty:Składniki:
- 4 ziemniaki (średniej wielkości)
- olej roślinny do smażenia
- sól
Instrukcje:
1. Ziemniaki dokładnie umyj, obierz skórkę i opłucz pod bieżącą wodą.
2. Następnie pokrój ziemniaki na cienkie paski o grubości około 1 cm.
3. Zwilż ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar wody z pokrojonych ziemniaków.
4. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
5. Dodaj pokrojone ziemniaki do rozgrzanego oleju, starając się nie przekraczać ilości ziemniaków, aby uniknąć ich sklejania się.
6. Smaż ziemniaki na złoty kolor przez około 5-7 minut, często mieszając, aby równomiernie się usmażyły. Możesz sprawdzić, czy są gotowe, wkładając widelec - jeśli frytki są miękkie, wymagają jeszcze chwili smażenia.
7. Po usmażeniu, wyjmij frytki z garnka i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
8. Posól frytki według własnego smaku.
9. Podawaj na talerzu i ciesz się domowymi frytkami z własnej roboty!
Smacznego!