Przepis na lody własnej roboty 📖
Oto prosty przepis na domowe lody:Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki
- 400 ml mleka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Dodatki według uznania: owoce, czekolada, orzechy, bita śmietana
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj śmietanę kremówkę, mleko i cukier, aż cukier się rozpuści.
2. Dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
3. Przelej mieszankę do naczynia do lodów i umieść w zamrażarce na około 2-3 godziny.
4. Co 30-40 minut wyjmuj naczynie z zamrażarki i mieszaj lód za pomocą łopatki, aby zapobiec powstawaniu dużych kryształków.
5. Po około 2-3 godzinach, gdy lód zacznie gęstnieć, dodaj wybrane dodatki, takie jak owoce, czekolada, orzechy itp.
6. Ponownie umieść naczynie z lodami w zamrażarce na około 4-5 godzin, aby całkowicie się stężały.
7. Wyjmij lody z zamrażarki, podziel na porcje i podawaj w miseczkach lub w cornecie.
8. Możesz również udekorować lody dodatkowo bitą śmietaną, posypką czy polewą czekoladową.
Smacznego!