Przepis na makaron własnej roboty 📖
Oto prosty przepis na makaron własnej roboty:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jaja
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
Instrukcje:
1. Przesiej mąkę na czystą powierzchnię i utwórz wgłębienie w środku.
2. Wbij jaja do środka wgłębienia.
3. Dodaj oliwę i szczyptę soli.
4. Powoli wbijaj mąkę do jaj i oliwy, mieszając je stopniowo za pomocą ruchów okrężnych.
5. Gdy mąka jest już w dużym stopniu wymieszana z jajami i oliwą, zacznij zagniatać ciasto rękoma.
6. Kontynuuj zagniatanie ciasta przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
7. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i pozostaw je na około 30 minut, aby odpoczęło.
8. Po upływie czasu odpoczynku ciasta, podziel je na 4 równomierne kawałki.
9. Spróbuj rozwalkować każdy kawałek na cienką warstwę (możesz użyć wałka do ciasta lub maszyny do ciasta).
10. Po rozwałkowaniu ciasta, możesz pokroić je na dowolne kształty: np. wstążki, tagliatelle, lasagne itp.
11. Gotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2-3 minuty (czas gotowania będzie zależał od grubości makaronu).
12. Wyjmij makaron z wrzącej wody i odcedź go.
13. Teraz gotowy jest makaron własnej roboty! Możesz go podać z ulubionym sosem i dowolnymi dodatkami.
Smacznego!