Przepis na galaretka drobiowa 📖

Składniki:
- 1 kg kości i mięsa drobiowego
- 2 l wody
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- sól do smaku

Wykonanie:
1. Wstawić kości i mięso drobiowe do dużego garnka i zalać zimną wodą.
2. Dorzucić obraną cebulę, umyte i pokrojone w kostkę marchewki, posiekane ząbki czosnku, liście laurowe oraz kilka ziaren pieprzu.
3. Dobrze wszystko wymieszać.
4. Gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny, od czasu do czasu usuwając z powierzchni pianę.
5. Po ugotowaniu wyjąć mięso i kości, odcedzić bulion przez sitko.
6. Zagotować 500 ml wywaru i rozpuścić w nim żelatynę.
7. Dodać rozpuszczoną żelatynę do reszty bulionu, dokładnie wymieszać, doprawić solą do smaku.
8. Galaretka drobiowa gotowa, należy przelać ją do foremek i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasę drobiową
wątróbka drobiowa fit
watrobka drobiowa
wątróbkę drobiową
wątróbkę drobiową z piekarnika