Przepis na gigantyczne muffiny 📖

Przepis na gigantyczne muffiny:

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki masła, miękkiego, niesolonego
- 1 szklanka cukru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mleka
- Dodatki smakowe (np. owoce, czekolada, orzechy)

Instrukcje:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj stylowe papilotki do muffinów i ułóż je w formie do muffinów.

2. W dużej misce wymieszaj razem suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstaw na bok.

3. W innej misce ubij masło i cukier na puszystą masę. Dodaj jajka, jeden po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.

4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, na przemian z mlekiem. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt intensywnie.

5. Dodaj ulubione dodatki smakowe do ciasta, takie jak owoce, czekolada czy orzechy. Delikatnie wymieszaj.

6. Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek, wypełniając je do 2/3 objętości. Upewnij się, że forma do muffinów jest wypełniona równo.

7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, lub do czasu, gdy muffiny nabiorą złotego koloru i będą sprężyste w dotyku.

8. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw muffiny w formie do 5 minut, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego wystudzenia.

9. Smacznego! Twoje gigantyczne muffiny są gotowe do podania. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni.

Uwaga: Czas pieczenia i ilość muffinów mogą się różnić w zależności od wielkości formy do muffinów.

Podobne przepisy

muffiny xxl
muffiny zebra
muffiny waniliowe
brownie muffiny
angielskie muffiny