Przepis na gnocchi buraczane 📖
Przepis na gnocchi buraczane:Składniki:
- 2 średnie buraki (ok. 500 g)
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Oliwa z oliwek (do podania)
- Starty parmezan (do posypania)
- Świeży tymianek (do dekoracji)
Instrukcje:
1. Obierz i ugotuj buraki do miękkości. Po ugotowaniu, ostudź je, a następnie zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
2. W dużej misce, połącz starte buraki, mąkę ziemniaczaną, jajko, starty parmezan, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Na lekko oprószonym mąką blacie, formuj małe kulki z ciasta buraczanego. Możesz nacisnąć każdą kulkę widelcem, aby nadać im charakterystyczne wgłębienie.
4. Przygotuj dużą gotującą się osoloną wodę i wrzuć do niej gnocchi buraczane. Gotuj przez około 2-3 minuty lub do momentu, aż gnocchi wypłyną na powierzchnię wody.
5. Wyłóż gotowe gnocchi na talerze i polej je oliwą z oliwek. Możesz również posypać je startym parmezanem i udekorować świeżym tymiankiem.
6. Gnocchi buraczane są gotowe do podania! Możesz je serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań mięsnych lub sałatek. Smacznego!