Przepis na gnocchi buraczane 📖

Przepis na gnocchi buraczane:

Składniki:
- 2 średnie buraki (ok. 500 g)
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Oliwa z oliwek (do podania)
- Starty parmezan (do posypania)
- Świeży tymianek (do dekoracji)

Instrukcje:
1. Obierz i ugotuj buraki do miękkości. Po ugotowaniu, ostudź je, a następnie zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
2. W dużej misce, połącz starte buraki, mąkę ziemniaczaną, jajko, starty parmezan, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Na lekko oprószonym mąką blacie, formuj małe kulki z ciasta buraczanego. Możesz nacisnąć każdą kulkę widelcem, aby nadać im charakterystyczne wgłębienie.
4. Przygotuj dużą gotującą się osoloną wodę i wrzuć do niej gnocchi buraczane. Gotuj przez około 2-3 minuty lub do momentu, aż gnocchi wypłyną na powierzchnię wody.
5. Wyłóż gotowe gnocchi na talerze i polej je oliwą z oliwek. Możesz również posypać je startym parmezanem i udekorować świeżym tymiankiem.
6. Gnocchi buraczane są gotowe do podania! Możesz je serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań mięsnych lub sałatek. Smacznego!

Podobne przepisy

brownie buraczane
ciasto marchewkowo buraczane
na gnocchi
gnocchi
sos do gnocchi