Przepis na sos do gnocchi 📖

Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 szalotka, posiekana
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- świeży siekany koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Roztop masło w rondlu na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i szalotkę.
2. Smaż przez około 2-3 minuty, aż czosnek i szalotka zmiękną i będą aromatyczne.
3. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, gotując przez minutę, aby pozbyć się surowego smaku mąki.
4. Stopniowo wlej bulion warzywny, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
5. Doprowadź sos do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
6. Dodaj śmietanę kremówkę i parmezan, dokładnie wymieszaj, aż ser się rozpuści i sos stanie się gładki.
7. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
8. Podawaj gorący sos do gnocchi, posypany świeżym siekanym koprem.

Smacznego!

Podobne przepisy

gnocchi
na gnocchi
fit gnocchi
gnocchi z tuńczykiem
pyszne gnocchi