Przepis na gnocchi z cukinią 📖

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1 duża cukinia
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- świeży tymianek do dekoracji
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Ostudź, obierz ze skórki i przetrzyj przez tarkę.
2. Obrane i starte ziemniaki połącz z mąką, jajkami, bułką tartą i odrobiną soli w misce. Zagnieć na jednolitą masę.
3. Z ciasta uformuj wałek, a następnie pokrój na małe kawałki - gnocchi. Możesz je delikatnie rozgnieść widelcem lub poprzecinać nożem.
4. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej gnocchi i gotuj przez około 2-3 minuty, aż będą wypływać na powierzchnię. Ostudź i osącz.
5. Cukinię umyj i pokrój w plasterki lub w paski.
6. Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę, aż czosnek zacznie się rumienić.
7. Dodaj cukinię do patelni i smaż przez około 5-7 minut, aż cukinia zmięknie i lekko się zrumieni. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Dodaj gotowe gnocchi do patelni z cukinią i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
9. Podawaj gnocchi z cukinią na talerzach i udekoruj świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

gnocchi
na gnocchi
fit gnocchi
sos do gnocchi
gotowe gnocchi