Przepis na gnocchi z dyni 📖
Składniki:- 500 g dyni
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sos pomidorowy, ser parmezan i świeże zioła do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Dynię umyj, obierz, usuń nasiona i pokrój na kawałki. Zupkę dyniową wystarczy odłożyć na bok na inną potrawę.
2. Kawałki dyni ułóż na blasze do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 30-40 minut aż dynia będzie miękka.
3. Ostudzoną dynię zmiksuj blenderem na gładką masę.
4. W dużej misce wymieszaj puree z dyni, jajko, sól i gałkę muszkatołową.
5. Stopniowo dodawaj mąkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą, elastyczną masę.
6. Na oprószonym mąką blatem uformuj wałek o grubości około 2 cm.
7. Odkrawaj kawałki wałka o długości około 2 cm i delikatnie formuj gnocchi, można użyć widelca do nadawania charakterystycznego wzoru.
8. Gotuj gnocchi w dużej ilości osolonego wrzątku przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Zdejmij je łyżką cedzakową i odłóż na talerz.
9. Podawaj gnocchi na talerzach, polane sosem pomidorowym, posypane startym serem parmezanem i ewentualnie udekorowane świeżymi ziołami.
Smacznego!