Przepis na gnocchi z gorgonzola 📖

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 g sera gorgonzola
- 200 ml śmietanki kremówki
- 50 g masła
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź je i ostudź.
2. Obierz ziemniaki ze skórki i przecieraj przez praskę do ziemniaków, aby uzyskać gładką masę.
3. Dodaj jajko i stopniowo mieszaj z mąką, aż powstanie elastyczne ciasto gnocchi.
4. Ciasto podziel na kilka części i formuj z nich cienkie wałeczki o szerokości około 2 cm.
5. Pokrój wałeczki na małe kawałki, długości około 2 cm. Możesz też delikatnie wgnieść widelcem w każdym kawałku, aby nadać im charakterystyczną strukturę gnocchi.
6. Gotuj gnocchi w osolonej wrzącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (zazwyczaj trwa to około 2-3 minut). Odcedź gnocchi.
7. W małym garnku rozpuść masło. Dodaj posiekany ser gorgonzola i śmietankę. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje.
8. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
9. Wrzuć ugotowane gnocchi do sosu. Delikatnie mieszaj, aby je obejrzeć.
10. Podawaj gorące gnocchi z gorgonzola na talerzu. Jeśli lubisz, możesz posypać je startym serem gorgonzola do dekoracji.
11. Smacznego!

Podobne przepisy

gnocchi ze szpinakiem i gorgonzolą
pizze gorgonzola
makaron z gorgonzolą
makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
makaron z serem gorgonzola