Przepis na gnocchi z sosem brokułowym 📖
Składniki:- 500 g ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 mały brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany kremówki
- 50 g startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do momentu, gdy będą miękkie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Schłodzone ziemniaki obieramy ze skórki i przepuszczamy przez praskę, tworząc równą masę.
3. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, sól i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.
4. Następnie z ciasta, na lekko oprószonej mąką powierzchni, formujemy wałek o grubości około 2 cm. Kroiwa eventuale pokrój wałek w niewielkie kawałki (gnocchi).
5. Brokuł kroimy na niewielkie różyczki. Czosnek drobno siekamy.
6. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy na niewielkim ogniu, aż czosnek zacznie wydzielać aromat.
7. Do rondla dodajemy różyczki brokułów i smażymy przez około 5 minut, aż staną się miękkie.
8. Następnie dodajemy śmietanę kremówkę do rondla, lekko solimy i pieprzymy. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
9. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Gnocchi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
10. Gotowe gnocchi odcedzamy i dodajemy do sosu brokułowego. Całość delikatnie mieszamy, aby sos równomiernie pokrył gnocchi.
11. Ser parmezan startujemy i posypujemy nią gnocchi.
12. Podajemy jeszcze gorące. Smacznego!