Przepis na gnocchi z sosem pomidorowym 📖

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- starty parmezan do posypania

Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyj, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź.
2. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
3. Dodaj jajko, sól i mąkę. Wyrób jednolite ciasto.
4. Na stolnicy podsypanej mąką uformuj wałek o grubości około 2 cm.
5. Pokrój wałek na kawałki o długości około 2-3 cm.
6. Każdy kawałek delikatnie spłaszcz widełkami.
7. Gotuj gnocchi na osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię (trwa to około 2-3 minut).
8. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmażaj do momentu, aż zmiękną.
9. Dodaj passatę pomidorową, cukier, oregano, sól i pieprz. Gotuj sos na małym ogniu przez około 10 minut.
10. Dodaj ugotowane gnocchi do sosu, delikatnie wymieszaj.
11. Podawaj gnocchi z sosem pomidorowym posypane startym parmezanem.

Smacznego!

Podobne przepisy

gnocchi w sosie pomidorowym
gnocchi z sosem
gnocchi z sosem serowym
gnocchi z sosem pieczarkowym
gnocchi z sosem brokułowym