Przepis na gnocchi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 📖

Składniki:
- 500 g ugotowanego ziemniaka
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 g szpinaku
- 50 g suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany
- 50 g sera parmezan
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Szpinak dokładnie umyj i osusz. Następnie posiekaj go na drobne kawałki.
2. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i rozgnieć widelcem.
3. Do rozgniecionych ziemniaków dodaj jajko, mąkę i szpinak. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Ciasto podziel na kilka części. Z każdej części uformuj walczyk o grubości około 1 cm.
5. Walczyk podziel na małe kawałki o długości około 2 cm. Jeżeli chcesz, możesz delikatnie ugniatać kawałki widelcem, aby nadać im charakterystyczną strukturę gnocchi.
6. Gotuj gnocchi we wrzącej osolonej wodzie przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Suszone pomidory pokrój na drobne kawałki.
8. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmaż czosnek przez kilka sekund.
9. Dodaj suszone pomidory i smaż przez około 2 minuty, aż staną się miękkie.
10. Następnie dodaj do rondelka śmietanę i gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
11. Gnocchi odcedź i przesyp na talerz. Polej je przygotowanym sosem, posyp parmezanem oraz odrobiną pieprzu.
12. Podawaj gnocchi od razu, gdy są jeszcze ciepłe. Smacznego!

Podobne przepisy

gnocchi z suszonymi pomidorami
y naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
indyka z suszonymi pomidorami i szpinakiem
naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami