Przepis na gofry amerykańskie 📖
Składniki:- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki masła (roztopionego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- Dodatki do smaku (opcjonalnie): owoce, orzechy, czekolada, syrop klonowy, truskawki, bita śmietana itp.
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
2. Dodaj jajka, mleko i roztopione masło do suchej mieszanki. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto. Możesz użyć trzepaczki lub miksera, ale ręcznie też zadziała.
3. Jeśli dodajesz jakieś dodatki (np. owoce lub orzechy), teraz jest dobry moment, aby je wymieszać równomiernie w cieście.
4. Rozgrzej gofrownicę lub patelnię do gofrów i lekko natłuść ją masłem lub olejem.
5. Nalewaj ciasto na rozgrzanej powierzchni (ilość zależy od wielkości gofrownicy), zamykaj ją i piecz przez około 3-5 minut, aż gofry będą złociste i chrupiące.
6. Przenieś gotowe gofry na talerz i kontynuuj proces aż zużyjesz całe ciasto.
7. Podawaj ciepłe gofry z ulubionymi dodatkami, takimi jak bita śmietana, syrop klonowy, truskawki czy czekolada.
8. Smacznego!