Przepis na gofry dla cukrzyka 📖

Przepis na gofry dla cukrzyka:

Składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ksylitolu lub innego naturalnego słodzika
- 1/2 szklanki bezcukrowego mleka roślinnego (np. migdałowego)
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- Dodatki (opcjonalnie): sproszkowane cynamon, wanilia, borówki lub truskawki bez dodatku cukru

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia i słodzik.
2. Oddziel białka od żółtek.
3. Do mąki dodaj żółtka, mleko roślinne i rozpuszczone olej kokosowy. Dobrze wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto.
4. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
5. Delikatnie wmieszaj ubitą pianę do ciasta gofrowego.
6. Jeśli chcesz dodać dodatki, takie jak cynamon, wanilia lub owoce, teraz jest odpowiedni moment. Delikatnie wymieszaj składniki.
7. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją niewielką ilością oleju.
8. Nakładaj niewielkie porcje ciasta (zależy od wielkości gofrownicy) na rozgrzaną powierzchnię i zamknij gofrownicę.
9. Smaż, aż gofry nabiorą złocistego koloru i będą chrupiące.
10. Podawaj ciepłe gofry z ulubionym dodatkiem, takim jak owoce świeże lub mrożone (bez dodatku cukru), jogurt grecki lub bita śmietana bez dodatku cukru.

Smacznego!

Podobne przepisy

mielone dla cukrzyka
makaron dla cukrzyka
leczo dla cukrzyka
kurczaka dla cukrzyka
żurek dla cukrzyka