Przepis na gofry do słabej gofrownicy 📖
Oto prosty przepis na gofry, który możesz przygotować w swojej słabej gofrownicy:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- opcjonalnie: ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy do smaku
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, następnie dodaj mleko i roztopione masło. Jeśli chcesz, możesz dodać również ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy dla dodatkowego smaku.
3. Połącz mokre i suche składniki, delikatnie mieszając, aby uzyskać jednolite ciasto. Unikaj zbyt intensywnego mieszania, aby gofry były lekkie.
4. Rozgrzej swoją słabą gofrownicę i posmaruj ją odrobiną oleju lub masła.
5. Należy napełnić gofrownicę ciastem do około 2/3 jej pojemności.
6. Piecz gofry przez około 3-4 minuty lub według preferencji. Pamiętaj, że czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy twojej gofrownicy, więc obserwuj je, aż staną się złociste.
7. Ostrożnie wyjmij upieczone gofry z gofrownicy i powtórz proces aż zużyjesz całe ciasto.
8. Podawaj gofry na ciepło, np. z bitą śmietaną, syropem klonowym, owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!