Przepis na gofry gryczane 📖

Oto przepis na gofry gryczane:

Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki cukru
- dowolne dodatki, np. owoce, bita śmietana, syrop klonowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. W dużym misce wymieszaj mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i sól.
2. W innym naczyniu roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko, olej i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj mokre składniki do suchych składników i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt mocno, aby nie rozwijać glutenu.
4. Odstaw ciasto na około 10-15 minut, aby składniki połączyły się lepiej.
5. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj jej powierzchnię odrobiną oleju. Wylej porcję ciasta na rozgrzaną powierzchnię waffle maker’a, zgodnie z instrukcjami producenta (zazwyczaj około 1/2-3/4 szklanki ciasta).
6. Zamknij gofrownicę i piecz gofry przez około 3-5 minut, aż staną się złote i chrupiące.
7. Powtarzaj proces, aż zużyjesz całe ciasto.
8. Podawaj gofry gryczane gorące, idealnie z dodatkami, takimi jak świeże owoce, bita śmietana lub syrop klonowy.

Smacznego!

Podobne przepisy

bułki gryczane
burgery gryczane
placuszki gryczane
bliny gryczane
nalesniki gryczane