Przepis na nalesniki gryczane 📖

Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia

1. W misce wymieszaj mąkę gryczaną z solą.

2. Wymieszaj jajka z mlekiem i wodą.

3. Dodaj mokre składniki do suchych składników i dokładnie wymieszaj.

4. Rozgrzej patelnię i wysmaruj ją olejem.

5. Nałóż na patelnię około pół szklanki ciasta na naleśniki.

6. Smaż z każdej strony na złoty kolor.

7. Powtarzaj, aż skończą się składniki.

8. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z serem białym czy dżemem.

Podobne przepisy

naleśniki gryczane na słono
naleśniki gryczane wytrawne
naleśniki gryczane na słodko
bliny gryczane
burgery gryczane