Przepis na gofry jagodowe 📖
Oto przepis na gofry jagodowe:Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 jajka
- 1 ¼ szklanki mleka
- ⅓ szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka świeżych jagód
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. Oddzielnie w mniejszej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Całość dobrze wymieszaj.
3. Dodaj mokre składniki do suchej miski z mąką i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt energicznie, aby nie przełamać struktury ciasta.
4. Delikatnie wymieszaj jagody, aby równomiernie rozprowadziły się w cieście.
5. Rozgrzej gofrownicę i lekko natłuść jej powierzchnię, aby ciasto się nie przyklejało. Wylej porcję ciasta na środek gofrownicy, odpowiednio zgodnie z jej wielkością, i zamknij pokrywę.
6. Piek gofry przez około 3-4 minuty, aż staną się złote i chrupiące.
7. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całą porcję ciasta.
8. Podawaj ciepłe gofry jagodowe z dowolnymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, bita śmietana czy świeże owoce.
Smacznego!