Przepis na gofry kuchnia marioli 📖
Przepis na gofry kuchni Marioli:Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 60g stopionego masła
- 350ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Najpierw w misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej misce roztrzep jajka i dodaj do nich stopione masło. Następnie wlej mleko do jajek i masła, dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
Teraz połącz zawartość obu misek, wymieszaj składniki na gładką masę, ale nie zbyt energicznie - aby nie rozwijać glutenu. Uważaj, aby nie tworzyły się grudki. Pozostaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie rozgrzej gofrownicę i delikatnie wysmaruj ją masłem lub olejem. Następnie z pomocą chochliki nakładaj ciasto na gorącą gofrownicę. Zamknij gofrownicę i piecz gofry przez około 3-5 minut, aż staną się złote i chrupiące.
Gotowe gofry możesz podawać na różne sposoby, na przykład z bitą śmietaną, syropem klonowym, owocami lub lodami. Smacznego!