Przepis na gofry marchewkowe 📖

Oto przepis na gofry marchewkowe:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 marchewki, starte na tarce

Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól.
2. W oddzielnym naczyniu ubij jajka i cukier, aż uzyskasz puszystą masę.
3. Dodaj olej i jogurt do masy jajecznej. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę składników do mokrej masy, mieszając, aż wszystko się połączy.
5. Na końcu dodaj starte marchewki i ponownie dokładnie wymieszaj.
6. Rozgrzej gofrownicę i nałóż na nią porcję ciasta.
7. Piecz gofry, aż staną się rumiane i chrupiące.
8. Powtarzaj proces pieczenia aż zużyjesz całe ciasto.
9. Gotowe gofry podawaj na ciepło, najlepiej z bitą śmietaną, syropem klonowym lub ulubionymi owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

na ciasto marchewkowe
placki marchewkowe
pączki marchewkowe
ciastka marchewkowe
gnocchi marchewkowe