Przepis na gofry pulchne 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W osobnym naczyniu ubij jajka i dodaj mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj dokładnie.
3. Do suchych składników dodaj mokre składniki i delikatnie wymieszaj, aż wszystko się połączy. Nie mieszaj zbyt energicznie, aby nie utworzyć grudek.
4. Rozgrzej gofrownicę i lekko natłuść jej powierzchnię olejem.
5. Naleśnikiowe ciasto na gofry i rozprowadź je równomiernie po powierzchni gofrownicy.
6. Zamknij gofrownicę i piecz przez około 5-7 minut, aż gofry nabiorą złotego koloru.
7. Powtarzaj ten proces, aż skończą ciasto. Możesz przechowywać gotowe gofry w lekko podgrzanym piekarniku, aby były ciepłe i pulchne.
Podawaj gofry z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, syrop klonowy lub bita śmietana. Smacznego!