Przepis na racuchy pulchne 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 duża jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka masła (rozpuszczonego)
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- ulubione dodatki, na przykład: owoce, dżemy, czy syrop klonowy
Instrukcje:
1. W jednej szklance ciepłego mleka rozpuść cukier, a następnie dodaj drożdże. Odstaw na 5-10 minut, aż drożdże się aktywują.
2. W dużej misce połącz mąkę i sól. Dodaj aktywowane drożdże, jajko oraz rozpuszczone masło. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki.
3. Stopniowo dolej pozostałe mleko, mieszając ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Powinno być ono gęste, ale nadal płynne.
4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Możesz zostawić je w ciepłym miejscu, na przykład blisko kaloryfera.
5. Po upływie czasu ciasto powinno wzrosnąć. Jeszcze raz je wymieszaj.
6. Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
7. Za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta i układaj na patelni. Rachunki powinny mieć formę niedużych placków.
8. Smaż rachunki na złoty kolor z obu stron. Możesz smażyć kilka naraz, ale pamiętaj o zachowaniu odstępów między nimi.
9. Po usmażeniu odsącz rachunki na kuchennym papierze, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
10. Podawaj pulchne racuchy posypane cukrem pudrem oraz polane ulubionym dodatkiem, na przykład syropem klonowym, dżemem lub owocami.
Teraz możesz cieszyć się smacznymi, puszystymi racuchami! Smacznego!